Udah nak masuk 5 bulan teman berkampung di ipoh nie....bulan depan udah nak balik perlis pulak...rase malas la pulak nak balik perlisnye ate udah seronok teman berkampung di ipoh nie sebabnye orang2 ipoh nie cakap peraknye pekat bebenor....hihihiihi....
Lagi seminggu jew teman koreje dekat Syuen hotel nie....teman rase x nyabor2 nak abis practical nie...
nie teman ade resepi nak kongsi dengan mike sume....udah nengngok resepinye mike sume jangan lupe buat di rumah yea...tapi sebelom tu teman nak khabor le, sebenarnye pai tee nie susah bebenor nak membuatnye tapi bile makan skali ngap udah abis....mike sume kene le banyak bersabor ye..
PAI
TEE
Bahan – bahan A :
1) 100
gm tepung beras
2) 100
gm tepung gandum
3) 1
biji telur
4) 320
ml air
5) ½
sudu teh garam
Bahan – bahan B (
Inti ) :
1) Sengkuang,
timun dan lobak merah ( disagat )
2)
Chicken
stok
3) Lada
4) Thai sauce
5) Bijan
Cara – cara :
1) Masukkan
semua bahan di atas dan kacau sehingga
sebati menggunakan wire whisk.
2) Celup
bater pai tee dengan menggunakan
acuannya. Masukkan ke dalam kuali yang minyaknya sederhana panas.
3) Sementara
itu, gaulkan sengkuang, timun, dan lobak merah bersama dengan chicken stok dan lada.
4) Masukkan
inti yang telah siap di gaul tadi ke dalam mangkuk pai tee yang telah siap di
goreng. Akhir sekali tuangkan sedikit thai sauce di atas pai tee dan taburkan
sedikit bijan.
penat bebenor nak nunggu mangkuk pai tee siap..
pai tee
MOH LERR ramai2 mencuba resepi PAI TEE nieyhh... *_*



0 comments:
Post a Comment
da bace jgn lupew comment pulak ok..;D